Yükseköğretimde Türkçe Öğretimi Masaya Yatırıldı: Alan Uzmanları ve Yöneticiler Çalıştayda Buluştu
Türkiye’de yükseköğretim kurumlarında Türkçe öğretiminin niteliğini artırmak ve ortak stratejiler geliştirmek amacıyla düzenlenen “I. Yükseköğretim Kurumları Türkçe Öğretim Merkezleri/Birimleri Yöneticileri ve Alan Uzmanları Çalıştayı”, 19-20 Haziran 2025 tarihleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Türkiye genelindeki yükseköğretim kurumlarında görev yapan 100’ün üzerinde temsilcinin katılım sağladığı çalıştay, Türkçe öğretiminin niteliğini artırmak ve merkezler arası iş birliğini güçlendirmek amacıyla düzenlendi.
Dil Öğretim Merkezleri Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa DURMUŞ, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali ERSOY, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman ALİY’in açılış konuşmalarıyla başlayan program Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve eski YÖKAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sibel AKSU YILDIRIM’ın verimli ve aydınlatıcı sunumuyla başladı.
Çalıştay, belirlenen başlıklar çerçevesinde eş zamanlı olarak yürütülen oturumlarla iki gün boyunca devam etti. Toplam altı ana başlıkta gerçekleştirilen oturumlarda; Öğretim/Kurs Programları ve Müfredat Standartları, Ölçme Değerlendirme Standartları, Öğrencilerin Öğrenme Deneyimi ve Destek Hizmetleri, Öğretim Elemanlarının Yeterlilikleri ve Sürekli Mesleki Gelişim, Öğrenme Ortamları, Dijital Altyapı ve Fiziksel Koşullar ile Yönetim, Kurumsal Yapı ve Kalite Güvencesi gibi temel konular farklı masalar ve başlıklar hâlinde gerçekleştirilen oturumlarda merkez yöneticileri ve alan uzmanlarının katkılarıyla kapsamlı biçimde değerlendirildi.
Merkez müdür yardımcımızın da katılım sağladığı çalıştayda iki gün boyunca her başlık alanda görevli yönetici ve alan uzmanlarıyla değerlendirildi. Müdür yardımcım Dr. Öğr. Üyesi Ferhan AKGÜN ÜNSAL’ın da katkı sunduğu “Öğrencilerin Öğrenme Deneyimi ve Destek Hizmetleri” başlıklı oturumda Kırklareli Üniversitesi Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi örneği üzerinden tespitlerini, fikirlerini ve önerilerini paylaştı.
Çok yönlü fikir alışverişlerinin gerçekleştiği, iyi uygulama örneklerinin paylaşıldığı ve ortak çözüm önerilerinin geliştirildiği çalıştay, oturumlarda oluşturulan raporların sunulması ve genel değerlendirmenin yapılmasıyla sona erdi.
çalıştay klutömer yökak ösym yee